De nieuwe kleine ondernemersregeling vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 verandert de Kleineondernemersregeling op het gebied van omzetbelasting. De kortingsregeling voor omzetbelasting vervalt en in de plaats daarvan kunnen kleine ondernemers kiezen voor een algehele vrijstelling van BTW.

Wanneer kom je in aanmerking voor deze nieuwe regeling?

Alle rechtspersonen kunnen van deze nieuwe regeling gebruik maken. Daarbij gelden er gelden 2 voorwaarden:

• De omzet mag niet hoger zijn dan EUR 20.000,- per jaar.
  • De onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

• Er hoeft geen BTW aangifte meer gedaan te worden.
  • Er wordt geen BTW meer in rekening gebracht bij klanten.
  • De voorbelasting mag niet meer worden teruggevraagd.
  • De omzet moet wel worden bijgehouden in de administratie.
  • De vrijstelling geldt voor tenminste 3 jaar.

Wat moet er voor de nieuwe regeling in de administratie worden aangepast?

Als je van de nieuwe regeling gebruik wilt maken, moet in het boekjaar 2020 de btw worden uitgeschakeld.

Volg hiervoor de onderstaande stappen:

• Ga naar Onderhoud > Algemeen > Basisgegevens administratie > tab BTW.
  • Selecteer onder "Aangiftetype" de optie "Geen btw-aangifte".

Aandachtspunten

• Je kunt alleen switchen als alle documenten uit facturatie, een eventueel Scan & Herken voorstel en Verwerkingsvoorstel met bankmutaties zijn verwerkt.
  • Alle btw instellingen blijven aanwezig maar worden genegeerd:
    • Btw codes bij Onderhoud | Algemeen | BTW gegevens grootboek.
    • Btw instellingen op grootboekrekeningen.
    • Btw instellingen op debiteuren en crediteuren .
  • Btw aangifte is niet meer toegankelijk als de btw op 'Geen btw' staat.
  • In facturatie zullen alle facturen zonder btw code worden gemaakt.
  • Boeken gebeurt zonder btw code en btw bedrag, deze kolommen zijn voor de gebruiker geblokkeerd.